Λύκειο Λινόπετρας
Mon-Fri – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 25694700
Τηλεομοιότυπο: 25694705
Μενού

Μέρα του MOLE 23-10-23

24-10-23

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΜΗΝΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ «ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ», ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 24/10 ΘΑ ΑΦΙΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ. ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΛΥΚΑ, ΚΑΡΦΙΤΣΕΣ, ΧΟΡΟΙ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΝΤΥΘΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΤΙ ΡΟΖ.

Δράση βιβλιοθήκης

Στις 14-11-23 οι μαθητές/τριες του Α22 και του Α33 συζήτησαν με τον συγγραφέα Αντώνη Γεωργίου διήγημα του με θέμα τον ρατσισμό.

Movember

Movember - Μήνας ευαισθητοποίησης για την πρόληψη  - με την καθοδήγηση της κυρίας Ευγενιας Μεσαριτη έφτιαξαν μουστάκια 22/11/2023

Δράση Περιβαλλοντικής Ομάδας

Εκδήλωση μελών Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO στο Λύκειο Λινόπετρας με θέμα «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»

Πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023 στο Λύκειο Λινόπετρας με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση με θέμα «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Δρος Κατερίνας Κωνσταντινίδη-Βλαδιμήρου, Εθνικής Συντονίστριας των Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Διευθυντής του Λυκείου Λινόπετρας, κ. Θεόκλητος Παραγυίου και τόνισε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα για όλη την κοινωνία. Στη συνέχεια εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στις ομάδες των σχολείων- Λυκείου Λινόπετρας, Λυκείου Αγίου Νικολάου,  Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και  Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου - μέλη του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO, που συμμετείχαν στην εκδήλωση είτε  με μουσικό, θεατρικό ή άλλο  δρώμενο. Ευχαριστίες εκφράζουμε τόσο στους μαθητές όσο και στους συντονιστές καθηγητές/τριες και στις διευθύνσεις όλων των σχολείων που έλαβαν μέρος.

Η Δρ Κατερίνα Βλαδιμήρου, Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης και Εθνική Συντονίστρια των Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου, στην εναρκτήρια ομιλία της ανάφερε ότι δεν θα λησμονήσουμε τους διαχρονικούς αγώνες και  τις προσπάθειες των ανθρώπων που έγιναν στο πέρασμα των χρόνων για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη συνέχεια επεσήμανε πως με την εκδήλωση αυτή προάγουμε τα ιδανικά της Unesco, την ειρήνη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Τόνισε πως λόγω της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες των πολέμων γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουμε πρωτοπόροι στους αγώνες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.   

Εμείς, το Λύκειο Λινόπετρας, ως διοργανωτές της εκδήλωσης εκφράζουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας στους αγαπητούς προσκεκλημένους, τον ευρωβουλευτή κ. Κώστα Μαυρίδη και την μουσικοσυνθέτρια-τραγουδίστρια κ. Αλέξια Βασιλείου που μας τίμησαν με την παρουσία τους και έδωσαν στα παιδιά και στους παρευρισκόμενους σημαντικά μηνύματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές αξίες.

Εμείς όλοι - μαθητές, εκπαιδευτικοί και εκλεκτοί καλεσμένοι - είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να συνομιλήσουμε με τον αξιότιμο καλεσμένο μας κ. Κώστα Μαυρίδη. Ο ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μαυρίδης με τον μεστό του λόγο έδωσε μηνύματα ειρήνης, ελευθερίας και τόνισε τις αξίες που απορρέουν από τη συνύπαρξη των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι ολόκληρη η Κύπρος εντάχθηκε στην Ε.Ε. αλλά λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής εξακολουθούν να παραβιάζονται σήμερα σημαντικές ανθρώπινες αξίες. Τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους προσφυγικούς συνοικισμούς και τα συσσίτια της προσφυγιάς. Παράλληλα κάλεσε τα παιδιά να επιδείξουν αγωνιστική διάθεση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επικράτησή τους τόσο στην Κύπρο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Συγχρόνως, αναφέρθηκε στον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε. και τόνισε ότι οι αξίες που αναγράφονται σε αυτόν είναι νομικά δεσμευτικές για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.,  γι’ αυτό  οφείλουμε να τις προστατεύουμε και να τις διασφαλίζουμε. Στόχος του μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο είναι να μεταφέρει τη φωνή όλων μας και ιδιαίτερα των μαθητών/τριων και τις απόψεις τους που περιστρέφονται γύρω από την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τόνισε, πως είναι σημαντικό να είμαστε ενεργοί πολίτες. Μέσα από την ενεργό πολιτότητα μπορούμε να αλλάξουμε ότι μας στενοχωρεί και να υπερασπιζόμαστε με όσο σθένος έχουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ευχαριστούμε κ. Μαυρίδη για την ευκαιρία που μας δώσατε να συνομιλήσουμε μαζί σας, να σας γνωρίσουμε από κοντά και να ανταλλάξουμε σκέψεις και ιδέες για δράσεις που θα διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.     

Επίσης, στην εκδήλωση αυτή είχαμε τη χαρά και την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τη μουσικοσυνθέτρια-τραγουδίστρια κ. Αλέξια Βασιλείου. Η μουσική της παρουσία μας καταγοήτευσε. Η απαγγελία του εξαίρετου έργου της με τίτλο «ΚΥΠΡΙΑΚΟ», ένα επικό λαϊκό ποίημα με μουσική, στην Κυπριακή διάλεκτο, διάνθησε την εκδήλωσή μας. Απόσπασμα του οποίου αξίζει να σας παραθέσουμε πιο κάτω: 

«…

Άλλοι ήρτασιν τζι εφύασιν,

Άλλοι ήρτασιν τζι εμείναν…

Τζι εμείς που ήμασταν πάντα δαμέ με μόνον όπλον την αγάπην, 

εμείναμεν να σώσουμεν ότι έμεινεν

 

Μετά τους χαλασμούς της

Μετά τους χαλασμούς της

Μετά τους χαλασμούς της

 

Εχάσαμεν τους τόπους μας,

Εχάσαμεν αθρώπους,

Αθρώπους που αγαπήσαμεν τζαί που ενν’ αγαπούμεν

…»,

Κυπριακό” © + ℗ Alexia Vassiliou, Δίσκος: Re-bE

Η κ. Αλέξια Βασιλείου πέραν της εξαίρετης ερμηνείας της στο έργο «ΚΥΠΡΙΑΚΟ», μας αφηγήθηκε τα προσωπικά της βιώματα από την τουρκική εισβολή του 1974 και τον ξεριζωμό της από το Βαρώσι, την αγαπημένη μας Αμμόχωστο. Τόνισε πόσο σημαντικό είναι να αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πως η ίδια αγωνίζεται για τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο.  Συνειδητά συμμετέχει στον κοινωνικό και μουσικό ακτιβισμό αγωνιζόμενη για ένα καλύτερο κόσμο. Γι’ αυτό κάλεσε όλους εμάς να γίνουμε συνοδοιπόροι της στον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία. Το έργο και η δράση της κ. Βασιλείου αποτελεί φάρο για μας!

Σας ευχαριστούμε κ. Βασιλείου για τα βαθιά μηνύματα που μας δώσατε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τόσο με τον λόγο σας όσο και με την ποίηση και την υπέροχη ερμηνεία σας! Υιοθετούμε την παραίνεσή σας “… να αποκτήσουμε θάρρος και δύναμη που να ανυψώνει το πνεύμα και τη ψυχή μας…”. Με τη δική σας ερμηνεία πιστεύουμε ότι έχουν δοθεί τα μηνύματα για πίστη και αγώνα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ελευθερία!

Τα εταιρικά σχολεία δεσμευτήκαμε να πραγματοποιήσουμε δράσεις που να προωθούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως:

  • Προβολή της ιδέας του ανθρωπισμού και των αρχών του ώστε να μάθουν οι νεότερες γενιές να σέβονται το συνάνθρωπο. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο σχολείο με την ουσιαστική και βιωματική διδασκαλία των ανθρωπιστικών επιστημών και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Μέσα από διαθεματικές ομαδικές εργασίες/διαθεματικές προσεγγίσεις του προβλήματος, με πολιτιστικές δράσεις μέσα στο σχολείο από ομάδες μαθητών.
  • Με διαλέξεις, εκστρατείες σε σχολικό επίπεδο και ημερίδες για τα ανθρώπινα και πολιτικά/αστικά δικαιώματα του πολίτη σε ενήλικες στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης.
  • Με τη συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις προάσπισης των δικαιωμάτων.

 

Η εκδήλωση αποτέλεσε τον σηματοδότη για να συνειδητοποιήσουμε την τεράστια σημασία που διαδραματίζει η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η παράλληλη κινητοποίησή μας, για να τα διασφαλίσουν και να τα επεκτείνουν. Εξάλλου, η πνευματική καλλιέργεια, αλλά και η κριτική ικανότητα είναι εκείνοι οι δρόμοι που οδηγούν σε ένα πραγματικά δημοκρατικό κοινωνικό περιβάλλον. Και εκδηλώσεις τέτοιου είδους προάγουν την ευαισθητοποίηση και την κοινωνικοποίηση των νέων. Γι’ αυτό δεσμευτήκαμε όλοι να αναπτύξουμε συλλογική δράση για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να διατρανώσουμε πως οι λαοί θα πρέπει να συνεργάζονται και να προάγουν την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη!    

 

Έκθεση βιβλίου

Διάλεξη του Κυρίου Δημήτρη Κότσιεκκα, σε τμήματα του Λυκείου Λινόπετρας, για τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας.

Εκπόνηση εργασιών για το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθητών Καθηγητών για τις Θετικές Επιστήμες.

Η μαθήτρια Νάγια Πετρίδη του τμήματος Α΄23 εκπόνησε την εργασία με θέμα:

<<Βιοτεχνολογία: Η χρήση μικροοργανισμών, σύμμαχος στην προστασία  του πλανήτη και των κατοίκων του>>.

Οι μαθήτριες του τμήματος  Α΄23, Μοδεστίνα Λουκά, Αναστασία Κολάνη και Στυλιάνα Γεωργίου ετοίμασαν πινακίδα (poster) με θέμα τις μεγάλες ανακαλύψεις από το χώρο της Βιολογίας των τελευταίων 120 χρόνων, που άλλαξαν τα επιστημονικά δεδομένα της εποχής και τιμήθηκαν με βραβεία Nobel.

Η μαθήτρια Αικατερίνη Χαπίπ (Β31) και οι μαθήτριες Μελίνα Τιμοθέου, Μαρία Γιολάντα Δημητριάδη και Άννα Αλίκη Κούρτη  (Β32) ετοίμασαν κατασκευή που σχετίζεται με τη δομή, λειτουργία και παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Η εργασίες των πιο πάνω μαθητών θα παρουσιαστούν στο 11ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθητών Καθηγητών για τις Θετικές Επιστήμες, που θα πραγματοποιηθεί στην Πέγεια της Πάφου, από τη 1 μέχρι τις 3 Μαρτίου.

Υπεύθυνος-Συντονιστής καθηγητής για την εκπόνηση των εργασιών και για την προετοιμασία των μαθητών:

Ανδρέας Σοφοκλέους, ΒΔ Βιολογίας

Θεατρική Παράσταση του Σχολείου μας

Από την θεατρική παράσταση "Χοηφόροι" του Αισχύλου 15/03/24 στις 8 στο Λανίτειο Θέατρο.