Λύκειο Λινόπετρας
Mon-Fri – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 25694700
Τηλεομοιότυπο: 25694705
Μενού

 Επίσκεψη του  Λυκείου Λινόπετρας στο CERN: Μια εκπαιδευτική εμπειρία ζωής

Το Λύκειο Λινόπετρας οργάνωσε  μια εξαιρετικά πλούσια και γεμάτη εμπειρίες για τους μαθητές εκπαιδευτική εκδρομή,  καθώς συνδύασε την επιστήμη, την ιστορία και τον πολιτισμό. Μια ομάδα 32 μαθητών (19 από Λύκειο Λινόπετρας και 13 από Λανίτειο Λύκείο) είχαν την μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν το CERN. Το CERN διατηρώντας τη σύντμηση (ακρωνύμιο) της αρχικής ονομασίας του Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας και αποτελεί έναν πόλο καινοτομίας στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποιήθηκε μεταξύ 13 και 18 Σεπτεμβρίου,  είχε ως στόχο να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στην επιστήμη της φυσικής και να τους δώσει μια ανεκτίμητη εμπειρία επαφής με την πρωτοποριακή έρευνα που γίνεται εκεί.

Η περιήγηση στο CERN ξεκίνησε με την επίσκεψη στο διαδραστικό μουσείο του CERN, το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να κατανοήσουν με απλό και κατανοητό τρόπο τις βασικές αρχές της φυσικής σωματιδίων. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τα διαδραστικά εκθέματα, τα οποία παρουσίαζαν θέματα όπως τη δημιουργία του σύμπαντος, τη σκοτεινή ύλη και την ανάπτυξη της τεχνολογίας των επιταχυντών. Μπορούσαν να αγγίξουν μοντέλα και να συμμετάσχουν σε εικονικές προσομοιώσεις, όπου επεξηγήθηκε η διαδικασία επιτάχυνσης και σύγκρουσης σωματιδίων. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα ήταν η αναπαράσταση του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), του μεγαλύτερου επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο. Μέσα από μια εικονική αναπαράσταση, οι μαθητές παρακολούθησαν πώς συγκρούονται τα σωματίδια με ταχύτητες κοντά σε αυτή του φωτός, με στόχο να μελετηθεί η σύσταση της ύλης και οι πρώτες στιγμές ύπαρξης του σύμπαντος.

Ακολούθησε η επίσκεψη στον χώρο του πειράματος ALICE (A Large Ion Collider Experiment), ένα από τα μεγάλα πειράματα του CERN που μελετά τις συγκρούσεις βαρέων ιόντων. Εκεί, οι μαθητές ενημερώθηκαν  για το πώς οι επιστήμονες χρησιμοποιούν την τεχνολογία του LHC για να μελετήσουν τις συνθήκες που επικρατούσαν αμέσως μετά το Big Bang. Έμαθαν πως το ALICE στοχεύει στη διερεύνηση του πλάσματος κουάρκ-γλουονίων, μιας κατάστασης ύλης που υπήρχε στα πρώτα μικροδευτερόλεπτα μετά τη δημιουργία του σύμπαντος.Η επίσκεψη στον χώρο του ALICE ήταν μια μοναδική εμπειρία, καθώς οι μαθητές είδαν από κοντά την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να μελετήσουν τις πιο θεμελιώδεις ιδιότητες της ύλης. Οι επιστήμονες τους εξήγησαν ότι τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς εξελίχθηκε το σύμπαν και πώς συνδέονται οι δυνάμεις της φύσης. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με το SM18, το εργαστήριο όπου αναπτύσσονται και δοκιμάζονται οι μαγνήτες για τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Η εμπειρία αυτή προσέφερε στους μαθητές μια μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά την αιχμή της σύγχρονης έρευνας.

Η εκδρομή δεν περιορίστηκε μόνο στο CERN. Οι μαθητές επισκέφθηκαν το μουσείο του Albert Einstein στη Βέρνη, όπου ξεναγήθηκαν από ένα θεωρητικό φυσικό, εξηγώντας την επιρροή του Einstein στη σύγχρονη φυσική. Η ξενάγηση αυτή, τους βοήθησε να κατανοήσουν καλύτερα την προσωπική και επιστημονική πορεία του μεγάλου αυτού επιστήμονα.

Στη Γενεύη, επισκέφθηκαν το διαδραστικό Μουσείο Ιστορίας των Επιστημών, που τους ενθουσίασε ιδιαίτερα με τις συλλογές του και τις εκπαιδευτικές παρουσιάσεις. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής τους στην πόλη, είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που τους έδωσε μια αίσθηση του διεθνούς ρόλου που παίζει η Γενεύη.

Στη Λωζάνη, επισκέφθηκαν το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου έμαθαν για την ιστορία των Αγώνων και το πνεύμα του Ολυμπισμού. Επιπλέον, οι μαθητές είχαν ξενάγηση σε πανέμορφες πόλεις και χωριά όπως τη Λωζάνη, τη Βέρνη, το Montreux, το Evian, το Yvoire, το Annecy και το Chamonix. Στο Chamonix, ανέβηκαν με τελεφερίκ στο Aiguille du Midi, στο Mont-Blanc, όπου απόλαυσαν μια καταπληκτική πανοραμική θέα των Άλπεων.

Το ταξίδι αυτό ήταν πλούσιο σε εικόνες, πληροφορίες και γνώσεις. Κάθε στάση προσέφερε κάτι ξεχωριστό στους μαθητές, από την κατανόηση της σύγχρονης επιστήμης μέχρι την εμπειρία της ιστορίας και του πολιτισμού. Όλοι οι μαθητές συμφώνησαν ότι η εκδρομή ήταν μια μοναδική και ανεκτίμητη εμπειρία που τους ενέπνευσε, καλλιεργώντας το ενδιαφέρον τους για τη φυσική και την καινοτομία και τους πρόσφερε γνώσεις που θα τους συνοδεύουν για πολύ καιρό.

Τους μαθητές συνόδευσαν: ο Διευθυντής του Λυκείου Λινόπετρας κος. Θεόκλητος Παραγυίου και οι καθηγητές Φυσικής: Άννα Μαρκίδου από Λύκειο Λινόπετρας και από Λανίτειο Λύκειο οι Χαράλαμπος Κουτσίδης (Β.Δ) και Χριστίνα Αριστοδήμου.  

Επίσκεψη μαθητών του Α11, Α24 και Γ61 στο Πανεπιστήμιο Uclan στην Πύλα